Solve, create, share and talk about jigsaw puzzles

Boerderij met stookhok in Friesland

Bookmarked Bookmark Solve this jigsaw puzzle later
ShareShare with your friends
ReportReport as inappropriate
63
118
Solve puzzle
63 pieces
118 solves
Solve puzzle

Thanks for sharing. Here is your html-code:

Why are you reporting this puzzle?

Het bakhuisje, in het noorden van het land ook wel stookhok of stookhut genoemd. Afhankelijk van de vorm, de omvang en het deel van het land werd er niet alleen brood in gebakken, maar vonden er nog tal van andere activiteiten plaats. Het kwam zelfs voor dat de boerenfamilie zomers in de stookhut woonde, zodat het huis schoon bleef.

As eruit en brood erin

Er zijn enkele varianten: de oppervlakte van een bakhuisje is ca. 6 m2 en van een stookhok ca. 12 m2. Dit laatste had dan vaak een zoldertje voor opslag of duivenhok. De minihuisjes zijn gebouwd van baksteen, hebben meestal een pannendak (voorgeschreven vanwege brandgevaar) en een vloer van onbedekte grond of gestampte leembodem. De oven zelf had vaak een hoefijzervorm. Bakken en stoken gebeurde op dezelfde plek. Als de oven op temperatuur was, veegde de boerin de as eruit en legde het deeg erin. Sommige boerinnen bakten op een blik, anderen gewoon op de stenen.

Rokende schoorsteen

Broodbakken deed men een keer per week. De oven werd gestookt met bijvoorbeeld takkenbossen of turf. Wanneer de stenen aan de binnenkant van de oven wit waren, was de oven heet genoeg. Het brood was klaar wanneer de oven afgekoeld was. De bakhuisjes werden ook wel gebruikt om tabaksbladeren en bonen te drogen, de was te koken, groente en fruit in te maken, een deel van de slacht te doen en varkensvoer te koken in de ‘zwienepot’.

stookhutje

Hangplek

De schoorsteen rookte dus bijna altijd en de boerin bracht er dan ook veel tijd in door. In de schouw van het stookhok hing de boer wel zijn hammen en worsten te roken. Overigens kon dat ook ín de boerderij. In de schoorsteen is daarvoor dan een speciaal luikje aangebracht. Als de werkdag voorbij was werd de stookhut een soort hangplek: een ontmoetingsplaats voor jongeren. Hoeveel verkeringen zouden daar zijn begonnen? Geleidelijk aan ging de functie van de bakhuisjes verloren door de modernisering.
Why this advertisement?

Comments

Please sign in to comment. Don't have a profile? Join now! Joining is absolutely free and no personal information is required.

What is the small building? The chimney?

Thank you joco. I love my Dutch heritage and remember well the 'stookhut' at my grandparent's place in Groningen. The 'schoorsteen' inside the house was filled with 'worsten' after a pig was slaughtered every year in November.

Why this advertisement?